El procés, completament artesanal

Cal tindre present de manera constant que el vi naix a la vinya, per tant es necessàri un bon raïm amb el que podrem fer un bon vi . El sòl, el clima i la intervenció humana en el manteniment de la vinya actuen de manera determinant en l’estil i la qualitat del vi. Per tant, hem de tindre en compte que per a l'elaboració del vi hi que posar atenció molts factors.

VEREMA

L'inici de l'el·laboració del vi, deixat de costat el procés de creixement del fruit, es la verema, moment molt important, ja que aquesta s'ha de dur a terme quan el raïm ha arribat al punt ideal de maduració, quan ha assolit un equilibri entre els àcids, que al madurar disminueixen, i els sucres, que van augmentant. En el Celler Gurgu, la verema la realitzem sobre el mes de setembre, moment en el qual el raïm ha arribat al punt de maduració necessari per aconseguir el vi que produïm. La verema, com la resta dels processos de l'el·laboració del raïm la realitzem en un entorn familiar on tots fiquen el seu granet d'arena.
Abans de desrapar el vi, està tres dies a una càmera a baixa temperatura per a que el procés de fermentació siga més lent i ens aporte els aromes propis dels nostres vins.

DESRAPAR

Una vegada feta la verema, es separa la raspa dels grans, ja que aquesta donaria un gust herbaci-aspre al vi, degut als tanins que conté.

XAFAR

Desrapat el raïm, els fan passar els grans entre un corrons de cautxú que els trenquen suaument. Aquest procés es el que sustitueix al que els avantpassats feien servir els peus per xafar el raïm.

D'aquest procés es crea la pasta de verema on hi el suc del raïm - most -, les pells i les llavors. Deixant en repòs aquesta pasta, el suc que desprèn pel propi pes és el most llàgrima i seria el de millor qualitat.

FERMENTACIÓ

La fermentació és un procés biològic que realitzen uns microorganismes del grup dels fons, són llevats que es troben sobre la pell del raïm, com una pel·lícula blanquinosa. Quan aquests entre en contacte amb el most transformen els sucres en alcohol, gas carbònic i calor.

Al nostre celler la fermentació la realitzem en dipòsits ajustat a les necessitats del vi que volem obtindre i on podem controlar la temperatura. Una temperatura baixa ens ajuda a trobar el gust afruitat dels nostres vins.

PRENSA

Abans d'acabar la fermentació el prensem per acabar d'extreure tot el suc del raïm. Si la pressió de la prensa és suau el most que n'obtindrem serà millor.

Per a deixar el vi completament net d'impureses, deixem el vi en un depòsit durant un temps per tal de que el pòsit es precipite.

ENVELLIMENT

El procés d'envelliment dels nostres caldos el realitzem en barriques de roure francès i americà. Un procés de criança de caràcter oxidativa gràcies als poros de la fusta, ja que es produeix un intercanvi d'oxigen de fora cap a dins i provoca canvis en el vi: suavitza els tanins, aporta gust,...

Referent als vins de Celler Gurgu, el Selecció te un procés d'envelliment de 10 a 15 mesos en barrica, mentre que el Jove de Trellat te un procés d'envelliment de 4 a 6 mesos en barrica.

Un poc d'història

El Celler Gurgu s'ubica a la localitat de Gorga, en Alacant. Es troba inmersa entre les valls del Seta i Travadell, tot i que la població ocupa l'extrem meriodional de la Vall del Seta. El terme de Gorga es troba rodejat per les serres de Banifallim, Carrascal, la Mariola, el Benicadell, la Serra d'Almudaina, Alfaro, Aitana y Serrella. La població compta amb 250 habitants aproximadament. Rodejats pels quatre costats d'una orografía molt singular i variada, els seus 545 metros d'altitud es suavitzen per la cercania al mar Mediterrani.

El Celler naix en un entorn familiar, entre la saviessa dels grans i la inquietud dels mes joves per recuperar la força d'una terra amb molt de potencial. Recuperar la tradició vinicola duta a terme per els avantpassats va estar el motiu principal per el qual el Celler Gurgu pren vida en aquesta història que ja hui te un sentit. Al bressol de la familia i de les arrels de les tradicions, el amor per la terra i per el vi mou la maquinaria d'aquesta xicoteta gran aventura: Gurgu.

Amb una clara referència al poble en el que s'ubica i al que pertànyen la gran majoria dels valents que han començat a recuperar la tradició vinicula, Gurgu es el nom que es va elegir per crear una identitat al projecte. Provenent de l'àrab, el seu significat es 'lloc de aigua', tot i que semla que aquest terme podria ser una corrupció del llatí gurgu.

La tradició enològica al poble de Gorga es recorda per les moltes gerres que hi havien instal·lades en les parts baixes de moltes cases. Aquell vi xafat era transportat en cuir a lloms d'animals, mascles i mules, desde Gorga hasta Vil·la-Joiosa, des de on s'embarcava cap a les grans ciutats costeres. La fil·loxera, un paràsit que xucla la saba dels ceps des de les arrels i que consumeix de manera ràpida i fulminant les plantes, va fer presència sobre aquestes terres cap a finals del segle XIV destruint l'economia vitivinicola, obligant a arrancar els ceps malalts per optar per altres tipus d'arbres i nous cultius.

Necessites ajuda?
Loading...